ДА СПРЕМ ДА ИЗХВЪРЛЯМЕ ХРАНА. Кауза на Cucina Nuda

В детството си обожавах да се въртя около Всичко, което е свързано с готвене. Където ми замиришеше на пържен лук, където усещах миризмата от прясно откъснати плодове , положени грижливо от моята прекрасна баба, на масата, когато печрхме чушки на българския уред – чушкопек, когато правехме картофи /пържени, варени, сотирани, на картофена салата, на пюре /, Фантазии в чинии. А пък фунийките на мама бяха Невероятни ! Помня ги до ден днешен и всеки път ги прави все по-добри.

Обаче. Всеки ден изхвърляхме по една пълна кофа с боклуци. Впоследствие докато растях започнах да си задавам въпроса как е устроена краставицата, какво вещества има в черния пипер, какво се случва ако оставя домата на слънчева светлина, какво се случва ако го затворя в хладилник. И така постепенно , при всекидневно измиване, обелване и разяне изхвърлях по една шепа “боклук”, направен от обелки от краставици, краищата на копърчето, на магданоза, дупенцата на краставица, домат, репичка, косъмчетата на зеления лук, чесъна и тн. Усещах , че това не е редно. И колкото повече чет2х толкова повече разбирах , че НЕ трябва да изхвърляме тези вещества в кофата за боклук. Кофата е за други отпадъци , а тук отпадъците трябва да превърна в нещо хубаво.

Какъв е основният проблем при създаването на всяко едно ястие ? Търсим да Избягаме от сухотата и да направим създаденото от нас ястие в Питателно, сочно, апетитно ястие. Това става само посредством сосче. Като под вода маже визирам всичко, свързано с течното състояние на даден продукт, който придава влажност, избягва сухотата у ястието и прави чинията ни Изключително вкусна и питателна. Ето защо, започнах да експериментирам още преди да се заговори за компостиране, за това , че можеш да превръщаш отпадъците си в органична тор и тн. Ето защо, реших да сварявам обелките от всичко което употребявам като продукти и се получиха прекрасни бульони. Които впоследствие използвам много в ризото, в супи, в манджички, които имат нужда от сос и тн. Така че , това трябва да е Каузата ни или една от Каузите и целите ни през 2021 – 2051 година – НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ. УПОТРЕБЯВАЙТЕ КАКВОТО МОЖЕТЕ ОТНОВО И ОТНОВО.

С уважение ,

Cucina Nuda – Храна за Душа и Тяло

www.cucinanuda.com

За музикалния ни проект:

http://www.facebook.com/angelzbrothers

http://www.instagram.com/filingzmusic

0 comments on “ДА СПРЕМ ДА ИЗХВЪРЛЯМЕ ХРАНА. Кауза на Cucina NudaAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!