На днешния ден е роден изобретателят на Сакса – Саксофон и още нещо… Музика. Родени днес…

На днешния ден е роден изобретателят на Сакса – Саксофон и още нещо… Музика. Родени днес…

Родени музиканти или свързвани с музиката личности :

На днешната дата, 6 ноември ,  е роден най-плодовитият изобретател на музикални инструменти. Казвал се е Антоан-Джоузеф „Адолф” Сакс е белгийско-френски дизайнер на музикални инструменти, приел името Адолф, започва да създава нови форми на музикални инструменти от 15-годишна възраст.

Първото му важно изобретение е подобрение на бас кларинета.

През 1846 г. Адолф Сакс подава заявка за патент за новия си инструмент – саксофонът, който е издаден на 22 юни 1846 г. (№ 3326). В средата на 40-те години на миналия век той комбинира единичната тръба и мундщук на кларинета с коничния отвор на обой. Първите му саксофони са от дърво.

Въпреки че Сакс скоро го изработва от месинг, той остава класифициран като дървен духовен инструмент. Сакс патентовани различни нови инструменти, използвани от френските армейски оркестри – например сакстромб (патентован през 1845) и саксохорн (от средата до края на 30-те години, патентован през 1845).

Познайте защо му викат Сакса. 
Сакс не организира фабрично производство, реализира малка печалба, бори се десет години в съда, защитавайки патентите си. Но съсипан прекарва последните години от живота си в бедност.
Ш****ата ирония на Житейския апсурд, създаден и провокиран от масите хораз живеещи постоянно в низки страсти, без да навлизат в Непоносимата лекота на битието и без да се потапят в дълбочината на Човешката душевност…

Очаквайте следващите дни, нови статии за музиканти, кулинари и всичко свързано с Храна за Душата и тялото хора, които са родени на “Днешния ден”

И не забравяйте – Животът в Тук и сега. Вчера е безвъзвратно отминало. Утре е несигурно. Единственото нещо, важно за Живеенето е Тук и Сега. И нека го правим с.повече Храна за Душата – www.cucinanuda.com

0 comments on “На днешния ден е роден изобретателят на Сакса – Саксофон и още нещо… Музика. Родени днес…Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!