Празникът Водици. Богоявление. Изключително древен. Повече от Христа

Празникът Водици. Богоявление. Изключително древен. Повече от Христа

Cucina Nuda
Тази нощ – Нощта срещу 6ти януари е магична!

Случват се магии. Извършва се един от най-интересните и силни български обичаи – Наричане.
Наричане на най-свещеното и безценното – Водата.
Има ли по-мъдър от Живота и старите хора ? Древните, както се казва, древността е толкова силно понятие и толкова интересен в същото време. Не се ли крие в Старите езически обичаи именно Смисълът ?

Древните, още преди Христа разказват, че 5-и срещу 6-и януари е една от най-магичните нощи.

Нощта срещу Водици /Богоявление/ представлява нощта на Мълчаната вода. Поверието на древните гласи, че тази нощ се сбъдват желания.

Празникът е много древен, датира от преди Христа, и е пряко свързан с Вярата в изцелението и магията, като сили, които носи в молекулата си Водата.

Водата има способност „да помни” и с преклонението пред животворящата й същност може човекът, който извършва Наричането да се почувства истински Жив и пречистен.

Разказват , че Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва!

“Традицията повелява: , а както казва един от вдъхновителите на Cucina Nuda ” Един народ се пази от традициите си!”. В Нощта срещу Водици :
Когато се здрачи достатъчно на 5 януари вечерта, се налива вода в котле. Ако няма вкъщи такова, може да се използва чаша или малка тенджерка. Кучина Нуда използва малка бяла тенджерка с капаче. Желателно е избраният съд да не е пластмасов.
Водата се изнася навън. Хващате съда с две ръце и притихвате до Водата, държейки я. Оставете я да ви усети, подишайте зимния въздух с нея, поздравете я, кажете името си на глас ! Кажете името на близките Вам хора, които искате да са добре. Постойте още малко така, а след това се приберете вкъщи. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.
Точно преди полунощ излизаме отново при нея и я хващаме с две ръце и изричаме на глас най-голямото си желание. Притихваме и помълчаваме с Нея. Опитайте се да си представите как ще изглежда животът ви, когато точно това Желание, което си пожелаете бъде изпълнено, да видите картината във вашата вода. И на глас кажете най-старото и най-силно наричане: РЕЧЕНОТО МИ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!
После покриваме водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се прибираме.
Когато се събудим а на 6 януари, първо отиваме при Водата си Измиваме чите с нея и с много обич отпийте от вашето сбъдване. И пак. Склонете чело пред водата и й благодарете.
Нощта срещу Водици ( Богоявление ) е нощта на Мълчаната вода. Поверията гласят, че тази нощ се сбъдват желания.

Празникът е много древен, още от преди Христа, и е свързан с вярата в очистителната, целебна и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението пред животворящата й същност.

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва!
Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството вяра, изпълваща душата ви.

.Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството вяра, изпълваща душата ви.

Безбрежието на Водата


Празникът Водици е разделен на три части: започва от 5-и януари вечерта – нощта на Мълчаната вода, 6-и януари е Мъжки водици. Тогава млади мъже се хвърлят в реката за здраве, а мъжките бебета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар обичай, който символизира връщането на животворното начало на водата. Затова на този ден водата лекува! На 7-и януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски бебета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и благоденствие. На 7-и януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението.

Празникът се нарича по различен начин в различните краища на България, като например Кръстовден, Водокръщи и Водици, като имената идват от поверието, че всеки, който иска да е здрав през Новата година трябва да се изкъпе в реката или поне да се измие. Да отмие Лошотията.

До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

Кучина Нуда ще отпразнува тези три дни – 5ти, 6ти и 7дми януари по старите български обичаи, както е написано по-горе. И както повеляват народите, живели по тези земи преди нас…

На трапезата си Кучина Нуда ще сложи :

Питка с паричка;
Постни зелеви сърми, напълнени с ориз
прясна салата;
туршия, домашно приготвена предварително.
На трапезата може да сложите и подходящи за сезона зимни зеленчуци, като карфиол, целина, морков, както и изсушени червени чушки.

И въпреки че е сериозна истинска зима, Ви поздравявам с музикалното произведение , “Пролетно Наричане” :

https://youtu.be/MNQhrWFqHk4
Имен ден празнуват хората, със следните имена:

Богдан
Божан
Божана
Йорданка
Йордана
Йордан
Дако
Данчо
Банчо
Боголюба
Боголюб
Божидара
Божидар
Найден
Теодосий
Боян
Бояна
Нещата ни са Ви харесали ( : – Споделете го | Share IT. Just Do It. For fun.

0 comments on “Празникът Водици. Богоявление. Изключително древен. Повече от ХристаAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!