Cucina Nuda разказва История за Рибата – Как да изберем и почистим риба за Св. Сава и Никулден – 6 декември

За Храната и Виното…Виното и това след тях. Между тях, преди тях и след тях… Това е nuda. Cucina Nuda.

Как да изберем и почистим риба за Св. Сава, а след това и за НИКУЛДЕН
               За полезните качества и свойства на рибата, както и за всички онези полезни уникални аминокиселини, които се съдържат единствено и само в рибата, така полезни за човешкия организъм, няма да стане дума тук. Това ще е само нещо като увертюра.               По – важното в тази статия е тя да се превърне в полезен източник на информация за това как да избирате прясна рибата /Ние, от Cucina Nuda, сме почти сигурни, че мнозина от вас, уважаеми почитатели, читатели и последователи не обичате риба точно защото са Ви представяли в редица уж уважаващи себе си ресторанти и бистра, недобре почистена, недобре извадена, и недобре обработена риба.  

             На първо място, е важно да знаете, че най-добрият вариант е да сте почитател на улова и сам/а да отидете да си я хванете от някой язовир, където обичате да се разхождате. Или пък Река.  Другият вариант е такъв Ваш добър приятел, почитател на риболова да Ви я извади непосредствено преди да я почистите, овкусите и сготвите с леки и приятни подправки. Cucina Nuda приветства – Нека Подправките са Пресни ! Няма по-уникално овкусяване от това с пресни подправки.

Много важно, поне за нас от Cucina Nuda, e рибата да не е голяма, мазна и тежко плуваща /ако ще я избирате от някой от големите аквариуми в някой супермаркет. Все повече големите супермаркети губят своята стойност. Особено на пресни и качествени продукти. Друга тема, не е за тук, но наблягайте на местното производство. Където и да ни четете и следите по света 😉 местните магазини, местните видове риба. Не яжте само сьомга в България, яжте пъстърва. Яжте шаран, яжте прясно уловена риба. Колкото е възможно, разбира се/. Най-добре е, ако ще си вземате шаран например, той да не е много голям, среден размер, от който ако прецените и ще каните много гости, може вместо един, да си вземете два или защо не три броя.               Прясната риба познаваме по очите и хрилете. Така е и при хората – очите никога не лъжат. Очите следва да са бистри, не мътни, а хрилете нежно розови до яркочервени. Друга важна част е коремната област на рибата да е ПЛОСКА, а не ПОДУТА. Подут корем може само да ни подскаже за някакво заболяване на рибата или да е охранена с неподходяща храна. Месото на прясната риба е твърдо и еластично. Ако бъде притиснато с пръст, то веднага трябва да възвръща формата си.      На следващо място, ако потопите прясната риба във вода, разбира се трупът трябва да е умъртвен, тя веднага потъва на дъното. Друг важен белег за прясна риба, са разбира се люспите й. Колкото по-плътно прилепнали са към тялото, толкото по-твърди са те, което е символ за това, че рибата е скоро извадена от обичайното й място на пребиваване.               Стигнахме до частта, в която сте направили своя избор от изброените по-горе, рибата е вече на специално предназначена дъска за рязане и филетиране на риба вкъщи /ние лично препоръчваме почистването й да става в голям черен плик, в който да съберете и всичките й вътрешности, като черва, черен дроб, хриле и прочие и който веднага след това да затворите и изхвърлите, за да няма и помен, че само преди малко в кухнята си сте „порили“ риби.               Най-лесно отстранявате рибата с тънък, дълъг и остър нож, който се движи по посока обратна на растежа им, т.е. от опашката към главата на рибата. Най-добре отстраняването им да става като хванете с едната си ръка и с помощта на показалеца и средния си пръст рибата за мястото, където са скрити хрилете й. След това с другата ръка, държейки ножа премахвате люспите, движейки ножа от опашката към главата.
ВАЖЕН СЪВЕТ: поръсете рибата с оцет и я оставете за около 30 минути той да попие по тялото й. След това се заемете с премахването на люспите. Става много лесно, опитайте.          

 Друг полезен съвет е, да натриете обилно ръцете си със сол преди да се захванете с чистенето й.  Това ще Ви помогне тя  да не се изплъзва изпод ръцете Ви, а после няма да имате неприятна миризма по ръцете си.
За почистването на рибата ОТВЪТРЕ:1.       Правите надлъжен разрез, който започва от основата на опашката и продължава нагоре към главата. Докато правите разреза, трябва да внимавате да не засегнете жлъчката, черния дроб или червата на рибата. Затова ножът трябва да е остър, тънък и дълъг.
Изкормяте вътрешностите, а след това с помощта на нож отстранявате и хрилете на рибата. Перките и опашката може да отрежете с ножица. Може и да ги оставите. Зависи от това каква топлинна обработка ще приложите върху рибата когато решите да я превърнете в част от Вашия кулинарен ЖУР или кулинарно предизвикателство за гостите/семейството Ви.  Отстраняват се и всички шипове, които се намират по кожата ѝ /ако има такива. / Зависи от вида на рибата. Чигата, например, като дунавска речна риба има такива неприятни шипове, които обаче в хищната среда на реката я спасяват.
Трябва да изплакнете рибата отвън и отвътре под силна струя вода. След това я пръскате с малко лимон и я оставете поне 30 минути. Вече сте готови за кулинарни подвизи.

Обработена за филетиране риба

След като приключите с тази, за нас от Cucina Nuda, приятна работа е време за малко почивка с Новите чаши на Cucina Nuda по случай постигането на Коледна одухотвореност. Течността в чашите е кехлибарена и сами се досещате каква е. Върви много със сготвена риба. Особено ако е пържена или сготвена по специалната рецепта на Cucina Nuda за риба – с домати, орехи, лимон, запечатана на тиган и след това досготвена на фурна. 

Част от новите чаши на Cucina Nuda

Cucina Nuda – Храна за Душата и Тялото

cucinanuda.com . Всички права са запазени.

0 comments on “Cucina Nuda разказва История за Рибата – Как да изберем и почистим риба за Св. Сава и Никулден – 6 декемвриAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!