Артишок – ТОП зеленчук. Полезен за както за бъдещи майки, така и за всички- подобрява паметта и координацията на движенията

Неизвестен в детските години на хората от екипа на Cucina Nuda, Артишокът доби популярност у нашите кулинарни знания, едва преди 10 години. Първият източник на информация, от който почерпихме информация тогава, беше от времената на първите стъпки на Социалната мрежа Facebook /тогава с едва няколко хиляди абоната/, а сега – едва ли има живо човешко същество на Земята, което не знае какво представлява. Та да се върнем на него – там , в самото начало на Фейсбук, имаше първи наченки на игри, които вървяха във Фейсбук , и една от тях беше свързана с борба с храна (виртуална, разбира се), между абонати на Мрежата.

Артишокът тогава за нас беше едно средно голямо овално нещо. А само няколко години по-късно вижте какво се случи – вече е известен и на нас като един от Топ зеленчуците, носител на изключително полезни свойства, които дори не могат да се намерят в друг зеленчук.

Ботаниците, изследвали зеленчука, казват, че е богат на много витамин А, витамини от групата B, а в същото време в него не се съдържат почти никакви калории.

Известен е като една от най-здравословните храни за настоящи или бъдещи майки. Слава Богу, само от нежния пол. И дано винаги само дамите да умеят да раждат. Така както е повелила Природата. Това в никакъв случай , не означава, че не може да се хапва и от другия пол. Дори напротив. Стига да е приготвен както трябва, с подходящи съставки, същият може да бъде предложен дори като основно блюдо за вкусен обяд през почивните дни, или пък за лека вечеря.

Артишокът е богат на веществото Холин.

Холинът , от своя страна, представлява прекурсор на молекулите на невротрансмитер с ацетилхолин, който участва в много функции на организма, включително паметта и координацията на движенията. Холинът се произвежда от жлъчката и се намира в големи количества в ячния жълтък, мозъка, черен дроб, бъбреците и сърдечния мускул.

Освен в Артишокът, може да се срещне и в растения като зеле, спанак и соя. В човвшкия организъм, холинът е важно хранителни

В организма на човека, холинът е важно хранително вещество. Има роля в намаляването на риска от дефект на невралната тръба, мастна болест на черния дроб и други заболявания.Скорошни изследвания показват, че недостигът на холин може да доведе до неблагоприятни последици, дори и при достатъчен прием на метиодин, фолиева киселина. Стига толкова лекарски и научни термини. Полезен е.

Винаги се сещаме за един близък приятел, който вече е Част от Общността на Cucina Nuda 🔝 -той казва така – “Щом Майката Природа го е измислила , дала го е на света като Благо, то няма как да не е полезно.”

Осигурява ви холин

Ако сте бременна или предстои да бъдете бременна, то Артишокът може да Ви набави достатъчното количество холин, който спомага развитието на здрави мозъчни клетки на Вашето бебе.

Препоръчителната дневна доза на холин по време на бременност е около 450 милиграма, а един артишок доставя почти 41 милиграма.

Първата рецепта на Cucina Nuda 🔝 с Артишок ще бъде – ризото с артишок, пармезан, маслини и бяло вино. Очаквайте я скоро в страницата ни тук и на всички социални платформи. За Великден 2020 г.

Обработка на Артишокът:

Вземате продукта, и с подходящ за белене нож, разрязвате долната му част, която е захабена при пренасянето му и съхранението му на склад.

С помощта на пръстите си обелвате външните части на артишока. Целта на обработката на продукта е да остане само вътрешната сърцевина, която е с различен от типичния зелен цвят на външната му обвивка.

Източник за химичния състав на артишока: “Холин”. : Wikipedia

Изображение: instapiks.com

✔️Последвайте ни Навсякъде за Още Храна и Музика :

✔️Cucinanuda in Instagram

✔️Cucinanuda in Facebook

За Музикалния проект на #Filingz #ANGELZBROTHERS: 

✔️ instagram.com/filingz

✔️ http://www.facebook.com/filingz

✔️ANGELZBROTHERS in Facebook

Subscribe our YouTube Channel for Music Project ANGELZBROTHERS:

 https://m.youtube.com/channel/UCY_ui6XwbqPpKJ_1-F9bwUQ#menu  

💭 За да получавате известия за новите ни музикални видеа, цъкнете Камбанката 🔔 под видеото.

to Make Our Community bigger and bigger ! Thanks For Your Support and Be Happy with your Home, friends ! 🧔🎧🎙️

Cucinanuda.com – > You Are What You Eat ✔️ Ти Си Това, Което Ядеш.

🍽️ Cucina Nuda©️️20200 comments on “Артишок – ТОП зеленчук. Полезен за както за бъдещи майки, така и за всички- подобрява паметта и координацията на движениятаAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!