Г-н Чесън

Г-н Чесънът ! Номер едно ! Не само в здравословната класация, но и в класацията за често използван зеленчук, без който не биха били възможни толкова вкусни и същевременно здравословни блюда.

Глава на г-н Чесън

Биологичнотоиме на Чесънът е Allium sativum, а неговото житейско име е чеснов лук или просто чесънче. Той е многошинен зеленчуков с луковидна структура от Семейство Лукови, род Лук. Лукът не се среща в дивата природа, а се смята, че е получен като резултат от културна селекция и вероятно произлиза от вида Allium longicuspis, растящ див в югоизточна Азия.

Най-често консумираната част на г-н Чесън е неговата подземна складираща структура, наречена глава. Една чеснова глава се състои от между 12-14 отделни скилидки, всяка от които от ботаническа гледна точка представлява луковица – подземна структура, образувана от удебелени листни основи. Всяка една скилидка е образувана от една единствена листна основа за разлика от лука, чиято луковица се състои от многобройни листни слоеве. Но за Г-н Лук – по-късно. Частта от г-н Чесън, която се намира и расте над земната повърхност много често е употребявана за храна, като Cucina Nuda горещо Ви препоръчва блюдото, много добре пасващо на т.нар. brunch – яйцА с перцА на тиганче – а после – ЦОП в местнотта Тиганчето, намираща се някъде край гр. Враца, област Враца. J

            След като узрее така да се каже суровият г-н Чесън притежава уникална люта миризма, която се омекотява значително при топлинна обработка. Тук е моментът да отворя скобата за всички онези приятели и последователи на Cucina Nuda, които имат крехки стомаси – СЪВЕТ – вземате скилидката между показалеца и палеца си, поставяте я върху дъска за рязане, вземате подходящ нож и внимателно правите лек разрез по дължина на скилидката, като по средата ще се открие гледката на тънко бледо зелено стъбълце, която ако отстраните, ще остане само вкусната, достатъчно здравословна част от скилидката, която в хубав, подходящ вид за готвене е често бяла.

👉🏻 Още един съвет – не се примамвайте по т.нар. китайски чесън, плъзнал навсякъде по българските супермаркети и пазари. Той не е толкова хубав колкото българския, така че бъдете внимателни, приятели.

Отнасяйте се към г-н Чесън с необходимия респект, уважавайте го и го третирайте добре, за да Ви се отблагодари с приятната си лек аромат при готвене, гответе го бавно, на по-слаб огън и го добавяйте към най-различни млечни сосове за салати, сосове за спагети, талиатели, слагайте цели скилидки /може и без тънкото зелено стъбълце между скилидката/ в сачове, гювечи, задушени храни и не на последно място – в Боба.

На следващо място, г-н Чесън е подходящ за използването му и в здравословния начин на живот. Източник е на младост и дълголетие. Много е важно обаче как точно да третирате г-н Чесън и кога да го прилагате. Историческите източници доказват, че г-н Чесън се е използвал още преди 2300 години преди нашата ера.

Знаете, че навремето не е имало много лекарства, а болестите и проблемите на нашите предци са били доста сурови – горещини, влага, змии, скорпиони, стършели. Тук било мястото на г-н Чесън – шумерите използвали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата от чесън – като слабително средство, емулсията – при спазми в мускулите. При военно положение пък войниците пиели отвара от него за увеличаване на тяхната смелост. Интересни факти, нали.. J Странни, но с оглед средата и условията, в които са живеели, какво друго можеш да направиш преди война освен да наостриш оръжието си, любиш жена си преди боя, изпиваш една чеснова отвара и тръгваш с отворена уста към врага.

Други хора, според вкуса, който искали да придобият в устните си кухини го дабавяли като подправка към виното си, използван е и като смесица с опиум като упойка по време на операция. Мъдрите Римляни пък пиели отвара от чесън като уж „средство“ против отрова.

През Средновековието пък вярвали, че гони злите духове и вампири, затова го провесвали през тераси, порти, прозорци и заспивали спокойни сладък сън. В днешни дни малцина вярват във вампири, но пък и днес е доста често споменаван като антисептично средство против грип, простуда и т.н. А и замислете се, между вампирите и съвременните болести има сходни черти. И двете ни връхлетяват внезапно, изненадващо и ни разяждат отвътре.

В днешния съвременен информационен БУМ сме заобиколени от множество разнообразни медикаменти и хранителни добавки, които ни „гарантират“ тонус и дълголетие. Но дали успяваме да станем по-здрави, по-бодри, по-щастливи? Може би ще бъде по-добре, ако по-рядко експериментираме с новостите, а по-често се обръщаме към опита и мъдростта на предците си. Защото няма по-мъдър от Народа са казали старите. Универсалният доктор.

Според данни на японски изследователи в 100 г чесън /около 2-3 глави/ се съдържат: 30,8 г въглехидрати /т.е. разновидност на скорбялата и захарта/, 6,2 г белтъчини, 1,5 г целулоза, 0,2 г мазнини, 0,15 г желязо, 0,2 г фосфор, 0,15 г аскорбинова киселина. Сравнително неотдавна в него е намерен и редкият природен елемент германий /Ge/, имащ противотуморен ефект. Не е нужно да сме големи специалисти в областта на химията и медицината, за да разберем, че г-н Чесън е един вълшебен зеленчук.

Тези, които ежедневно могат да изяждат по 3 скилидки чесън биха успели:

Ø  да се избавят от честите простудни и вирусни инфекции

Ø  да излекуват практически всички форми на астения.

Ø  да премахнат умората

Ø  да стабилизират работата на дебелото черво

Ø  да премахната мазолите, папиломите и брадавиците

Ø  да предотвратят образуването на тумори.

Ø  да понижат съсирваемостта на кръвта и, като следствие, образуването на тромби.

Ø  Не на последно място да изпитат уникалния аромат, когато г-н Чесън е една задължителна съставка в сосовете, които приготвяте за блюдата си.

За уханието на чесъна
Когато наоколо всички кихат, а вие още не сте усетили признаците на простудата, време е да побързате с профилактиката. Ако не ви е по душа перспективата да ухаете на чесън, по-добре е да не ядете лекарството, а да го миришете. Смелете две скилидки, сложете ги в чашка, вържете отгоре една марличка. Когато лягате да спите вземете този инхалатор и го вдишвайте в продължение на 10 минути. А през нощта поставете чашката близо до възглавницата: докато вие спите, чесънът ще бди за вашето здраве.

Три пластира в един

От радикулита, както и от разтягането на мускулите и сухожилията ще ви помогне саморъчно направеният чеснов пластир. Той притежава мощен загряващ ефект и много лесно се приготвя. Върху суха памучна тъкан нанесете равно количество прах от жълта горчица, смлян чесън и отвара от лешници /предварително подръжте на водна баня 10 лешника в 150 г вода в продължение на половин час и използвайте тази отвара за разтваряне на праха от горчицата/. Отгоре покрийте с друго парче плат – така че да се получи нещо като сандвич. Сложете пластира на болното място и дръжте, колкото можете да издържите. Когато завършите процедурата, измийте кожата с вода със стайна температура, увийте се със шал и поспете. След 3-4 сеанса ще настъпи подобрение.

Вдишвайки чаен аромат…
За лечение на простуда, грип, туберкулоза и заболявания на горните дихателни пътища, се прави парна инхалация с чеснов чай. Настъргват се няколко скилидки чесън, слагат се в малка тенджерка с дебело дъно и се залива с една и половина чаши вода. Кипва се на слаб огън и ври 20 минути. Снема се от огъня и се оставя за малко да изстине, за да не се изгорите при инхалацията. Добавете 1 ч л лимонов сок. Дръжте тенджерката захлупена, докато започнете инхалацията, за да не изстине течността и да не изгуби лечебните си свойства. Седнете удобно, поставете тенджерката на коленете си, покрийте главата си и дишайте изпаренията половин час.

Бокал чесново вино…

Тази рецепта е измислена от французите, за да достигнат веднага няколко цели:

 да се избавят от първите симптоми на простудата;

 да повдигнат общия си тонус;

 и да снижат артериалното си налягане.

Ето и начина, по който може да си приготвите този бокал:

Изчистете и  смелете няколко скилидки чесън, като след това  ги сложете в стъклен буркан, какъвто имате под ръка – голям, малък, все ще свърши работа.  След това добавете 10 щипки листа от пелин /може да използвате и сушени, но тогава сложете 15 щипки защото ароматът им е по-ненаситен/. Сместа залейте със 750 г / около 3 водни чаши/ горещо бяло или червено вино, покрийте с кърпа и оставете на тъмно място на стайна температура. След 5 дни виното е готово. Оптимална дневна доза – 2 чашки.

… за профилактика на зъбките /за да Ви харесва половинката и хората, с които общувате/

За профилактика на кариеса и други заболявания на устната кухина /стоматит, пародонтоза и всякакви микробни инфекции/ е достатъчно преди сън старателно да сдъвчете и да подържите в устата си скилидка чесън, а след това 15 мин нищо да не ядете и пиете. Изплакнете устата с отвара от мента или аир*.

/скобка/ – Аирът /Acorus/ е  род многодишни блатни тревисти растения с хоризонтално пълзящо коренище, дълго до 1,5 m и до 3 cm в диаметър, с триръбесто стъбло и линейни мечовидни листа с успоредно жилкуване, дълги до 120 cm. Расте по мочурливите места блата в Софийско, Казанлъшко и Варненско. Плодът представлява суха червена ягода /не е ядлива/.

 фото: Wikipedia.
Както всяко силно действащо лекарство чесънът не се препоръчва на всички /и в това няма нищо чудно – нали много лекарства имат противопоказания). Забравете за чесъна, ако чакате бебче, кърмите бебчето или имате бъбречно заболяване . Това за йогата и хората, които често я практикуват не е вярно защото една много красива жена /приятел и почитател на Cucina Nuda/ я практикува, консумира го често в различни ястия и няма никакви проблеми.

Като се заговорихме за Красивите дами, сякаш може да правите с г-н Чесън и маска за лицето Ви.

Искате да поосвежите лицето си и едновременно с това да изчистите пъпките, които направихте докато тренирахте усилено преди да прочетете тази статия ? Дами, смелете си  на ситно една глава чесън и равномерно нанасете по лицето и шията /естествено, като старателно заобикаляте областта около очите/. Ако кожата ви е много тънка и суха, след 2-3 мин свалете маската с памучна кърпа, напоена в хладка вода. Ако кожата ви е мазна, можете да почакате 5-7 минути. Смисълът на тази екзотична процедура е прост – г-н Чесън предизвиква прилив на кръв и като следствие – тонизиращ и подмладяващ ефект. Цветът на лицето и тургура на кожата значително се подобряват. Процедурата е най-действена във фазата на растяща Луна. /дрън, дрън./ Правете го когато си пожелаете, мили Дами, новероятно след тази маска няма да искате да излезете веднага на бар. / Ако имате чувствителна кожа, направете си предварително тест на вътрешната страна на лакътя.

Ето и една бърза, лесна и много качествена рецепта с г-н Чесън. Нарежете го на малки филийки /като предварително сте остранили зеленото стъбълце, за което говорихме по-горе/, пуснете го в тиганче с две-три капки зехтин. Докато Зехтинът и г-н Чесън се забавляват в тигана, нарежете на непретенциозни филийки малко гъбки, пуснете и тях в тиганчето, сложете лъжичка разтопено масло, гответе 5-6 минути, накрая поръсете с малко цветни пипери и … печена филийка, може би две, ако ще споделяте ястието – и задължителна чаша розе. Ммммммммммммм….

Източници : 1. magicaura.com

                        2. познанията на Cucina Nuda в областта на Кулинарията;

                        3. Wikipedia

1 comment on “Г-н ЧесънAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!