Защо готвим ?

Защо готвим ?

Защо готвите, уважаеми почитатели на Готвенето ? Не е ли основната цел на Готвенето да се изхраним, да направим съставките по-полезни за нас, семейството ни, близките ни, приятелите ? Нали редица полезни съставки се губят при топлинната обработка. Най-вече прословутото Витамин С, което умира. Образуват се и редица канцерогенни вещества? Е, умърлушихте ли се ? Недейте, приятели.
От Cucina Nuda го знайте,   👉🏻 👆🏻 ако вътрешно имате някакви съмнения – Готвенето е страст, готвенето е Здраве, то е Начин на живот, то е диагноза, но още по-прекрасно е , че е полезно за здравето ! 💊 💉 🌡

Не Ви трябват лекарства или добавки! Трябва Ви здравословна, прясна храна. Колкото се може по-често и повече на Вашата трапеза. Част от Ежедневието Ви! 
1️⃣ На първо място, имайте предвид, че някои от прекрасностите, дала ни ги Природата, няма да можем да използваме и да извличаме полезните им свойства, ако не ги готвим. Това са  тиквата, картофа, царевицата, всички видове фасул, всички бобени растения като цяло. Това се отнася и за житните култури, които без специалната им обработка не биха се превърнали в брашно, което ние да използваме за направата на различни вкусни и изключително полезни печива.
При топлинната обработка, която използваме като част от Изкуството Готвене, се убиват и редица микроби, които попадат в храната и причиняват различни видове инфекции и токсикации. Примерите не са свързани само с месото, но същото се отнася и за млякото, плодовете и зеленчуците. Наскоро един близък приятел на Cucina Nuda ни сподели един от детските си спомени – как дядо му доел млякото от козичката, която имали и използвал за това цинкова кофа. След това, дори пиели директно от това мляко.  🥛Да, но това в съвременния свят вече няма как да се случи, тъй като всички неща, с които се храни животното са замърсени, навсякъде е пълно с химизации, и не се знае какви микроби могат да са попаднали в козата.  🥛 🐐 Макар и да е едно от най-чистоплътните домашни животни  Ето защо, дори ако добивате млякото си сами от собствена био-ферма, то трябва да подложите получения продукт на топлинна обработка за да сте сигурни, че в него няма микроби или инфекции.
На следващо място, част от готвенето, основна бихме казали ние от е, ИЗМИВАНЕТО на продуктите. Това се отнася задължително за плодовете и зеленчуците, които използвате за направата на блюдата от вас, независимо дали говорим само за салата или за друг вид ястие, при което се използва топлинна обработка. Съвременно отглежданите зеленчуци и плодове, дори да са от био-ферма, те подлежат на обработка с най-различни химикали и измиването на продуктите е просто задължително !
По-важно обаче дори и от горните дейности, свързани с готвенето е, фактът, че при упражняването на това изкуство, то въздейства пряко върху баластните вещества в храната, което допринася за по-лесното усвояване на продуктите от организма на човек. Пример за това са кореноплодните зеленчуци, които ако се приемат от организма в суровото им състояние са трудни за усвояване от храносмилателния тракт, а в същото време те са пълни с полезни вещества. Едни от най-пълните бихме казали от Cucina Nuda
Друг пример за по-доброто усвояване на минералите от организма е при готвенето на спанака. Той не може да се усвоява правилно в сурово състояние /макар че често е съставка на различни видове салата/.
По-интересен факт обаче е този с доматите. Общоприето е почти навсякъде те да се консумират главно сурови под различна форма, като една от основните съставки на салатата като отделен раздел в Готвенето. Сготвените домати обаче, осигуряват повече ликопен отколкото суровите. Ликопенът от своя страна казва Науката помага на организма в борбата срещу раковите клетки.
Суровоядците са противници на готвенето. Казвали, че било не екологично. Което е пълен абсурд. Ако то се прави при правилно организирани хора, персонал с подходящи машини и оборудване, и не се замърсява, всичко ще си бъде на мястото. Да не се забравя и фактът, че хранителните отпадъци, които се отделят при обработка на продуктите за готвене, са основна съставка на компостирането, а то като процес може вече да се извършва спокойно и в домашни условия при закупуването на отделна машина за компостиране.
Тук, разбира се, възниква и въпросът – достатъчно ли храна е възможно да бъде произведена, тя да се обработи в сурово състояние за да се изхрани цялото човечество ? ? Може би , трябва нивите с жита, намиращи се полетата на Дунавската красива прекрасна долина на България, да се заменят с полета от марули и рукола ?
Съществува една злоупотреба, възникнала най-вече в интернет пространството, че организмът можел да се прочиства единствено чрез сурови продукти. Особено ако те не са правилно обработени преди тяхната употреба, бихме казали, че дори е по-възможно при съвременните условия на отглеждането на различните видове култури и храни, от суровите храни човек да се зарази доста повече и да токсикира тялото си трайно, отколкото от храни, които например се готвят на пара или се пекат.
Обвиняват, че приготвената храна “тъпче” организма. Пълна глупост. В официалните документи и нормативи на Република България е записано колко грама следва да бъде всяко едно от храненията на един човек в зависимост от неговото тегло и възраст. Естествено, че не е нормално да се изяде по 1 /един / килограм храна на едно хранене. Но ако се хапва умерено и правилно, то това няма как да доведе до тежест в стомаха.
Запомнете, че основната грешка, която прави човек, е да се доверява на сто процента на едно прочетено нещо било то цитат, откъс от книга, статия или научно изследване. Разбира се, че не трябва да се доверите и само на горенаписаната статия. Мнението ви трябва да се изразява ако сте разгледали различни гледни точки. Информацията в случая е най-важното нещо. Ако изберете 1 седмица в годината да ядете сурови неща, без те да са сготвени, то правете го контролирано и правилно. Измивайте и четете за продуктите, които консумирате, защото в противен случай е напълно възможно да се заразите с нещо от суровата храна, която приемате.

През последните години, редица диетолози отхвърлиха хляба като част от полезните храни. Това обаче е само част от хляба, който се произвежда на пазара. Ако този хляб е домашно приготвен /редица производители и на пазара пуснаха такъв вид хляб/, ако съставките му вътре са от внимателно подбрани брашна и семена, едва ли той би се нарекъл неполезен.

************
Не на последно място, важното тук е че Готвенето е страст. То внася известна доза разнообразие в ежедневието, което не е задължително да бъде сиво, еднообразно и скучно. Не забравяйте, че нищо не побърква човешкото съзнание повече от усещането му за скучност и затова , че нищо не се случва. Обаче, ако се заемете с интересна рецепта, смесите различни съставки, научите неща за продуктите, които готвите, замислете се, дали ще си мислите за глупости и затова колко сте депресирани ? Няма да ви остане време за това. Вие просто ще видите, как чрез Готвенето, изпод ръцете ви ще се появи произведение на изкуството.

Използвани източници:

puls.bg, книги за готвене, книги за суровоядство, интернет пространството. Знанията, на Cucina Nuda за Живота и Готвенето.

И отново не забравяйте:

Нека Живеем Вкусно !

Последвайте ни навсякъде из интернет пространството!

 

Намерете Cucina Nuda в Google – >> https://cucinanuda.com/

Find Cucina Nuda on Google – >> https://cucinanuda.wordpress.com/

Последвайте Cucina Nuda в YouTube – >>  https://www.youtube.com/channel/UC5qDznAkDgyF3VorScH_GxA?view_as=subscriber

Subscribe Cucina Nuda on YouTube – >> https://www.youtube.com/channel/UC5qDznAkDgyF3VorScH_GxA?view_as=subscriber

Подкрепете Cucina Nuda в Patreon: https://www.patreon.com/cucinanuda

Support Cucina Nuda on Patreon: https://www.patreon.com/cucinanuda

……

Последвайте ни в:

Follow Cucina Nuda on :

➢ facebook: https://www.facebook.com/cucinanuda/

➢ Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/1531016717193135/

➢ twitter: https://twitter.com/cucinanuda

➢ Instagram: @cucinanuda

Същo намеретe Cucina Nuda:

Find Filingz ( ЗА НОВИЯ МУЗИКАЛЕН ПРОЕКТ НА CUCINA NUDA ) on:➢ SoundCloud: https://soundcloud.com/filingz

Н ай-добрият хостинг за Вашия бизнес – само тук 💪📲 Цъкнете Линкът и подновете хостингът за Вашия бизнес ето тук –>>> https://www.icn.bg/bg/?affiliate=cucinanuda@gmail.com–>>> https://www.icn.bg/bg/?affiliate=cucinanuda@gmail.com

0 comments on “Защо готвим ?Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!