Ориз. Как да сварим правилно ориза за нашето ястие

Ориз. Как да сварим правилно ориза за нашето ястие

Здравейте. В днешната статия ще разгледаме Кулинарната техника – варене на ориз за различно ястие.

Важно е оризът да бъде измит добре в хладка вода няколко пъти защото е доста богат на нишесте, което ще възпрепятства правилното сваряване на всички зърна. Ако го варим в тенджера, първо кипваме вода (по възможност филтрирана) с две щипки сол , като СЛЕД КАТО Е ЗАВРЯЛА ВОДАТА изсипваме ориза.

Разбъркаме го веднъж, за да не залепват зрънцата за дъното. След това изчакваме ястието да заври, намаляме огъня до минимум (на 1но на котлон) и покриваме тенджерата с капак. *Възможно е да се наложи да отхлупите дори в този момент малко капака защото някои котлони са доста силни .

В процеса на приготвяне не вдигаме капака – иначе оризът ще се приготвя по-дълго.

Ако искаме да не слепват зрънцата му не го бъркаме (изключваме първия път). В противен случай зърната ще се чупят и ще отделят нишесте.

Средно време за варене в зависимост от вида е:

 • бял ориз – 20 минути;
 • кафяв ориз – 40 минути;
 • див ориз – 40-60 минути;

Когато е готов, сваляме го от огъня и го оставяме да постои 10-15 минути под капак.

Ако в готовия ориз е останала вода, изливаме я или покриваме тенджерата със суха кърпа: тя ще попие излишната влага.

Ако готвим ориз в тава

(пиле с ориз, риба с ориз и т.н.), използваме такава с диаметър от 24 см, по-дълбока и по възможност с капак (и алуминиево фолио би свършило работа). Оризът в нея се готви почти по същия начин, както и в тенджера, с изключение на един нюанс: зрънцата предварително трябва да се запържат с олио за много кратко. (Най добре е да добавим и кафена чаша с вода или бульон докато се запържва. Така ще избегнем това оризът да стане тежък за храносмилане.

Достатъчни са 1-2 минути, като постоянно разбъркваме, за да може зрънцата да се покрият с мазнината: тогава ще се отделят доста по-лесно. След това е нужно да полеем с вряла вода и да готвим така, както описахме преди малко.

Важните подправки за ориз


Вкусът му лесно се поддава на промени.заедно с различни подправки.

Може да го разнообразим с помощта на следните подправки:

 • шафран;
 • къри;
 • черен пипер
 • кардамон;
 • канела;
 • карамфил;
 • кимион;

Подправките се добавят във водата по време на варене или във вече готовото ястие.

Също така вкусът на ориза може да се обогати с билки, цитрусови нотки или да се свари не във вода, а в пилешки или зеленчуков бульон.

Как да приготвим перфектния ориз за суши:


Как да приготвите перфектния ориз за суши:
 1. За приготвянето на суши се използва специален японски ориз. Можете да го заменим с обикновен дългоозърнест ориз, но не е за препоръчване.
 2. Преди приготвяне оризът трябва да се измие 5-7 пъти. Зрънцата, които са изплували на повърхността, е най-добре да се отстранят.
 3. Измитият ориз заливаме със студена вода в пропорции 1 : 1,5 зависи от вида му. Може да бъде бисерен бял ориз. Може да ползваме специалния японски. Зависи какъв успеете да намерите.
 4. Оризът се вари под капак до кипване – на средна температура (ако котлонът е от едно до 4 от по старите , е на двойка. Ако е нов бързо загряващ – на 5-7, след това на бавен огън 15 минути.
 5. След това трябва да го свалим от котлона и да го оставим за още 15 минути.
 6. Готовият ориз се подправя със специална подправка. За приготвянето ѝ наливаме в отделна тенджера 2 с.л. оризов оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол и загряваме сместа на слаб огън до пълно разтваряне на съставките.
 7. Преместваме ориза в широка чиния, заливаме със сос и внимателно разбъркваме с дървена лъжица. След това охлаждаме и започваме приготвянето на суши.

0 comments on “Ориз. Как да сварим правилно ориза за нашето ястиеAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!