Света Анна – покровителят на Женското начало. Закрилник на Жената

На 9 декември православният свят чества зачатието на Света Анна – майка на Богородица. Историческите извори говорят, че култът към Анна се разпространява през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. Майката на пророк Самуил също носи името Анна. Името, в превод от еврейски език, означава “Благодат” . Каква прекрасна дума ! Усещате ли как вибрира въздуха, когато я изричате ? А коренът й – “благ” ! …благост, блага дума, благо. Баба казваше : “искаш ли малко “благо”, сине?

Майката е покровител на Женското начало. Нека всички, които са се докоснали до одухотвореността й и са им дадени тези имена да знаят това. Тежка и отговорна задача. Или лека и ефирна задача. Въпрос на избор е как ще погледнем на това – изпитанията не винаги трябва да са трудни, нали ?

Интересна традиция споделят различни интернет източници, които вероятно в зависимост от географските ширини, бит и култура на съответния регион, се е интерпретирала по различен начин. Казваме “бабите и дядовците”, без да се замисляме колко млади хора също се интересуват, почитат и вълнуват какво и как се прави, тъй като те също са пазителите на Българския дух и идентичност, дълбоко инкорпориран в миналото и смесен с религиозното, окултното и местните традиции на региона, в който физически пребивават тук на Земята. – Традициите разказват, че на този ден Жените не бива да работят, за да не се разболяват децата и не боядисват защото поверието казва, че родлните мъки на Божията майка започват от този свят ден. Ние от “Cucina Nuda бихме попитали веднага – а в съвременния и динамичен свят, в който жената е с пълни равни права и работи наравно, как бихте постигнали това. Може да сложите долу в коментарите Вашата гледна точка.

Момите пускат пшеничени зърна в ново гърне с вода. Ако до Нова година зърната покълнат, това е знак за скорошна женитба. 🙂

Нощта, предхождаща празника, е време за заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. В часовете на нарушено равновесие между земните и божествените сили, те отиват на гробищата. Там се събличат голи и с танц и шепот баят и “свалят” месечината в сито. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото й. Сдобили се с лунното изобилие, те стават силни и властват над човешкия живот и труд. Омайват злите жени, чуждите ниви и стада като хвърлят развалени яйца, правят магии за разделяне на съпрузи, за болест, омраза и смърт.

За да се предпазят от това стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки, а жените мажат виметата на кравите със смес от мазнина, чесън и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в чуждите домове, кръжат около огнището. Щом се забележи мушица трябва да се хване и да се изгори, за да се изгори злата сила.

На днешния ден, въпреки периода на Коледните пости в Християнския свят, се Разрешава консумацията на риба.

Ето и Нещо интересно от FILINGZ , свързано с Anna, Anni, Anne, Ann, An, Aни, Aнни, 匿名 (с произношение – “nì míng” (Китайски традиционен ) , آنا (Ирански)

“anni means years in Italy”.

МЕЧТА | FILINGZ (bandcamp.com)

изображение на корица : IStock images.

0 comments on “Света Анна – покровителят на Женското начало. Закрилник на ЖенатаAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!