Чабата – чиабата – италиански хляб от Cucina Nuda ( за фурна – с вентилатор и без вентилатор )

Страстта към Хляба е голяма, а Дедите ни са казвали : “Няма по-голям от Хляба!”  Напоследък нямах много възможност да меся хляб на ръка, но след като отвориха Извънредното положение, това се промени. Винаги ми стои на задна мисъл вътрешното желание “да замеся”. Е, Cucina’та / http://www.cucinanuda.com / e вече оборудвана и с професионална пекарна, така че скоро няма да има “извинения” за ненаправата на домашно-приготвен хляб. Най-важната цел при Тестото в класическия му вариант – непокорното лепкаво тесто да се превърне в хляб с истински, красиви шупли, като майсторите пекари във древна Франкия и по италианските /римски земи/. – Хлябът – Любов от пръв поглед завинаги. Тези, които имат непоносимост към глутен – има толкова много рецепти и за безглутен хляб. Или хляб с брашно от просо. Просто е необходимо малко повече овкусяване.

За Хубавото класическо тесто на човек му трябва желание и после малко време, за да го направи както си пише по книгите. Сега, вече, след усвояване на рецептата за чабата /чиабата/ няколко месеца по-късно и след прекрасни опити, направени първо с наши близки хора, се наслаждаваме на велшебен, граничещ с космичната енергия хляб- чабата. Споделям с Вас този опит тук.

Чабата се приготвя от тесто, което следва да има повече течност от нормалното – по-високо съдържание на вода/прясно мляко от нормалното.
Домашно приготвена чабата

Продуктите, които ще ни трябват:
👉🏽 за закваската (в миналото се е наричала бига):
🍞 150 г. бяло брашно тип 500

🍞 150 мл. топла вода /тук може да сложите 50/50 процента с прясно мляко

🍞 1/2 ч. л. суха мая (за цялата рецепта е нужно 1 пакетче мая от 7 г. на др. Йоткер или друга любима ваша марка. Наскоро Cucinanuda откри страхотен биопродукт в оранжева опаковка с мая

🍞 2 щипки захар и щипка сол/самардала по желание/


за тестото:
🍞 цялото количество закваска

🍞 450 г. бяло брашно

🍞 останалото количество мая от пакетчето

🍞 300 мл. топла вода

🍞 1 ч. л. сол

🍞 1 щипка захар

🍞 3 с. л. зехтин екстра върджин

🍞 овкусявате – или с маслини, или с допълнително количество зехтин, или със сушени домати, или чубрица или от всичкото по малко за разкош


Приготвяме го по следния начин:
🥄 Най-напред приготвяме закваската. В по-дълбок съд смесеваме брашното, маята, захарта и водата. Рабъркваме хубаво, трябва да се получи гъста каша. След като се задействат бактериите, намиращи се в маята, се образуват балончета в закваската.

🥄 Покриваме съда с прозрачно фолио и оставяме закваската да втасва на стайна температура за 6 часа. Това, което ще получим след изтичане на времето изглежда по начина с “балончетата”,но в по-интензивен характер – повече балончета.

🥄 Сместа почти е изпълнила купата/купичката на пекарната и има множество балончета, изглежда така все едно ври – това е основата за нашата чабата.
🥄 В друг съд смесете останалото брашно, маята, захарта и овкусителите – чубрица, сол, зехтин. Разбъркваме всичко. Добавяме още сол и зехтин на вкус и за разкоша на Вашата домашна приготвена храна. Помнете – ПРАВЕТЕ ГО С УДОВОЛСТВИЕ! Правим кладенче в средата и изливаме вътре цялата закваска. С постепенно прибавяне на водата замесваме тестото. От цялото количество вода за тази цел ще са ни нужни около 150 мл. Останалото количество вода/прясно мляко запазваме, то ще бъде добавено по-късно. Тестото се меси по стандартния начин до оформянето на гладко, хомогенно, нелепнещо тесто, като при нужда по време на месенето набрашняваме леко допълнително плота или ръцете си. След като тестото се оформи, изсипваме останалата вода при него и започваме да месим отново. Макар че изглежда нелицеприятно в началото, то ще я поеме цялата и от топка ще се превърне отново в кашеста лепкава смес, която буквално прилича отново на Каша, но вече със закваска.

Защо добавяме допълнителното количество вода впоследствие – принципът е, че този вид тесто се добавя след като вече има развит глутен . По този начин тестото става по-силно, отколкото ако добавим цялата вода наведнъж в началото на месенето.
Намасляваме добре стените на купата, покриваме тестото с фолио и го оставяме в хладилника. То трябва да престои там около два часа, като на 30-тата, 90-тата и 120-тата минута от втасването ще има нужда от нашата помощ, за да стане отново хомогенно, силно и красиво. – тежка от времево положение рецепта – подходяща е за празнични дни. Бърза рецепта за чабата – очаквайте по-късно на http://www.cucinanuda.com cucinanuda.com /

<

Всяко обработване и пипане на тестото следва да извършваме върху обилно набрашнен плот и с обилно набрашнени ръце. Стараем се максимално да пазим тестото, да не го сплескваме, дърпаме и изкарваме въздуха от него, а нежно го разстиламе настрани. След всяко прегъване поставяме тестото в добре намаслената купа, покриваме и връщаме в хладилника. След последното прегъване оставяме тестото да втасва бавно на студено в хладилника за цялата нощ.
На сутринта изваждаме тестото и го оставяме на стайна температура за около 2 часа, за да се отпусне след дългата студена нощ в хладилника. Оформяме хлебчетата

Уверяваме се, че платнената подложка, която използваме е добре набрашнена, в противен случай тестото много неприятно се залепя и разваля формата си. Покриваме хлебчетата и ги оставяме да втасват на стайна температура, докато удвоят обема си.
Загряваме фурната на 240 градуса по целзий / , респективно 464 degrees Fahrenheit за който читател ползва тази метрична система. На най-долната преградка слагаме решетката с плитка тавичка пълна с гореща или хладна вода. Тавичката, в която ще печем хлебчетата може да намазним добре или да поръсим с царевично брашно. Прехвърляме чабатите в нея с помощта на обикновена дъска за рязане, като долната им страна при втасването вече се пада отгоре – така се получава тази характерна за чабата окраска на коричката.

🍞 🍞 🍞 🍞 🍞 Продължаваме 🍞 🍞 🍞 🍞 🍞 Подреждаме чабатите внимателно в тавичката и ги слагаме в средата на фурната. Внимаваме да не се изгорим – фурната бълва невероятни горещи облаци пара /ако е с добро уплътнение и е новичка. След ва дас се пазим винаги при отварянето й при предварително загрята фурна! Печем хлебчетата 5 минути на тази температура, след което намаляме на 200 градуса / 392 degrees Fahrenheit и включваме вентилатора на фурната, ако имате такъв. Вентилаторните печки са много удобни при печене на хляб с пара, защото не е необходимо периодичното пулвелизиране на вода във фурната – водата в тавичката е достатъчна и циркулира идеално из цялото пространство. ако вашата фурна е обикновена, тогава ще се наложи на няколко пъти да пръскате вода вътре, за да се образува достатъчно количество пара.
Така… НАКРАЯ СМЕ! Печем хлебчетата, докато придобият красив тъмен загар. Десет минути преди края на печенето изваждаме тавичката с вода и 10 мин. след като изключим фурната оставяме хлебчетата вътре на открехната врата. Охлаждаме върху решетка и разрязваме едва след като са напълно изстинали, за да не развалим красивите, прекрасни огромни шупли вътре в тях.

Ако трябва да обобщим /ако има изобщо начин тази дълга два дни Рецепта/ къде е тайната на хубавите, едри шупли, това са: силно тесто, приготвено с добре шупнала закваска и голямо количество вода , неколкократно бавно втасване на хладно място и… и търпение и готвене на други приятни неща през това цялото време на приготвяне на този вкусен, плътен и богат вкус на хляб, но дълготраен.  Плюс повишено внимание при работата с тестото – не го мачкаме, обичаме го! Като Всяка кулинарна техника, и тази изисква Вашата любов, за да се получи!


източник на изображението – world-grain.com

Намерете Cucina Nuda в Google – >> https://cucinanuda.com/

Find Cucina Nuda on Google – >> https://cucinanuda.wordpress.com/

Последвайте Cucina Nuda в YouTube – >>  https://www.youtube.com/channel/UC5qDznAkDgyF3VorScH_GxA?view_as=subscriber

Subscribe Cucina Nuda on YouTube – >> https://www.youtube.com/channel/UC5qDznAkDgyF3VorScH_GxA?view_as=subscriber

Подкрепете Cucina Nuda в Patreon: https://www.patreon.com/cucinanuda

Support Cucina Nuda on Patreon: https://www.patreon.com/cucinanuda

……

Последвайте ни в:

Follow Cucina Nuda on :

➢ facebook: https://www.facebook.com/cucinanuda/

➢ Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/1531016717193135/

➢ twitter: https://twitter.com/cucinanuda

➢ Instagram: @cucinanuda

Същo намеретe Cucina Nuda:

Find Filingz ( ЗА НОВИЯ МУЗИКАЛЕН ПРОЕКТ НА CUCINA NUDA ) on:➢ SoundCloud: https://soundcloud.com/filingz

Най-добрият хостинг за Вашия бизнес – само тук 💪📲 Цъкнете Линкът и подновете хостинга за вашия бизнес ето тук –>>> https://www.icn.bg/bg/?affiliate=cucinanuda@gmail.com

0 comments on “Чабата – чиабата – италиански хляб от Cucina Nuda ( за фурна – с вентилатор и без вентилатор )Add yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!